Jdi na obsah Jdi na menu

Pro leváky

A něco pro malé leváky: 

 

>> Čtení: Levák se intuitivně ‚dívá‘ ve směru své dominantní poloviny mozku tj. doprava. Při čtení se to projevuje tak, že zatímco již čte další vpravo nacházející se písmenko, dosud ještě zcela nevstřebal vlevo se nacházející slovo. Tímto způsobem dochází k překrucování slabik - především při čtení nahlas, k záměně počátečních písmen či slabik (např. sokol za kosol). Přirozeně čtou i pomaleji. Je potřeba je při četbě láskyplně a trpělivě povzbuzovat a dopřát jim čas i jejich tempo.

>> Psaní: Zatímco pravák při psaní pero táhne, levák ho tlačí. Z tohoto důvodu je dobré dítěti pořídit kvalitní psací potřeby. Ideální jsou pera se silnějším tělem. Levák by měl pero držet minimálně 2 cm nad hrotem, aby po celou dobu psaní viděl, co píše. Papír by měl být vždycky umístěn na levé straně těla a může být pootočený ve směru hodinových ručiček v úhlu až třicet stupňů. To pomůže dostat ruku do správné polohy pod řádku, do které se píše.

>> Kreslení:  Leváci jsou díky dominanci pravé hemisféry nadáni fantazií, kreativitou, emotivností a prostorovým viděním. Kreslení je tedy ideálním způsobem vyjádření a je tedy dobré jim ho dopřát v maximální míře.

>> Pracovní podmínky:  Leváci by měli být usazeni do levé části lavice, aby si mohli na psaní vytvořit prostor a neomezovali svého pravorukého souseda (ideální je, když v lavici sedí dva leváci).

Více na http://prolevaky.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář